2009. szeptember 29., kedd

Hamarosan elindul a LotuszKapu.hu

Hamarosan indul a LótuszKapu.hu ezoterikus oldal. Elsősorban asztrológiával, számmisztikával, Tarotval, szimbólumokkal, önmegismeréssel foglalkozik majd. Programajánlók, hírlevél és fórum is vár majd benneteket.

Egy kis ízelítő a Tarotról:

A Tarot

A Tarot (ejtsd: taró vagy táró) 78 lapból álló jóskártya csomag, mely a 22 lapos Nagy Arkánumból és az 56 lapos Kis Arkánumból áll. A Kis Arkánum további 4 csoportra tagolódik, a Botok, a Kardok, a Kelyhek és a Korongok (vagy Érmék) sorozatára.
A Tarotnak több száz évre visszamenőleg vannak felkutatható nyomai, habár egyesek a több évezredes egyiptomi papi bölcselet örökségét is felfedezik benne. A kártya története a XIV. századig visszakövethető.
Érdekes, hogy a Nagy Arkánumnak hamarabb nyoma veszik a történelemben, mint a Kis Arkánumnak, ami az alapja a mai játékkártyák 4 színének. A Nagy Arkánum lapjai közül csak a 0. lap, a Bolond kártyája maradt fenn, ő a Joker. Minden színsorozat (Botok, Kardok, Kelyhek, Korongok) 14 lapból áll. Az első az Ász, amit 10-ig számozott lapok követnek, majd a sort 4 udvari lap, a hercegnő, a herceg, a királynő és a lovag zárja.
A Kis Arkánum 4 színe a négy elemmel mutat analógiát. A Botok a tüzes minőségeket képviselik, a Kardok a levegőt, a Kelyhek a vizet, míg a Korongok a földet. A Tarot minden egyes lapjához kapcsolódnak asztrológiai jelek, ősi szimbólumok, számmisztika. Nézzük csak meg pl. a Crowley Tarot (ami Aleister Crowley munkája, aki a hermetikus vonalat képviselte) Kardok 6. lapját, melynek neve a Tudomány.

Kardok - levegő - szellem
6-os szám - kombinálás
Négyzet a háttérben - a Világ
Kör a négyzetben - a valódi megismerés
Merkúr a Vízöntőben - újító szellemű gondolkodás, filozófiai, tudományos megismerés
a kardok befelé fordulva, a sárga rózsa felé mutatnak - törekvés az egységre, a teljesség megértésére
hexagram (hatágú csillag) - a szellemi és földi világ egymásba hatolása
hálózatok, struktúrák a háttérben - összefogott gondolkodás, szellemi rugalmasság

Látszik tehát, hogy minden egyes Tarot lapnak megvan a saját összetett szimbolumrendszere. A számmisztika, a hermetika, az asztrológia művelői egyaránt találnak ismerős minőségeket a lapokon. Ezalapján megállapíthatjuk, hogy a Tarot egy végtelenül összetett és mélységekbe mutató szimbólumrendszer. Sokan azonban félreértik és úgy tekintenek rá, mint szószerinti értelemben vett jóskártyára. A Tarot, sok más "jóskártyához" hasonlóan nem a jövendölésre, szerencse kifürkészésére való kártya, amit ráncos vén boszorkányok használnak teliholdkor. A kártya elsősorban az önmegismerést segíti, hogy rálássunk a bennünk zajló eseményekre, folyamatokra, hogy megfejtsük a miérteket, amiket nem tudunk, vagy nem akarunk meglátni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése